Sea War Museum Jutland i Thyborøn laver udstilling om verdens første luftangreb fra hangarskib

Sea War Museum Jutland har fundet og identificeret motoren fra et af de fly, der i 1918 deltog i historisk luftangreb på Tønderbasen
Sea War Museum Jutland i Thyborøn har fra  den 14. maj arrangeret en særudstilling for at markere 100 året for verdenshistoriens første luftangreb fra et hangarskib. Det fandt sted den 19. juli 1918 i Nordsøen ud for den jyske vestkyst.
Syv Sopwith Camel F2.1 lettede fra HMS FURIOUS 25 sømil vest for Lyngvig Fyr. Et fly fik motorproblemer og måtte vende om, men de seks øvrige nåede frem til den store tyske luftskibsbase i Tønder og gennemførte et bombardement, som ødelagde basen totalt. De to kæmpemæssige luftskibe L 54 og L 60 gik op i flammer, og basen blev sat ud af spillet for resten af krigen.


Under Første Verdenskrig var Sopwith Camel de allieredes bedste jagerfly både til lands og til søs, men ved angrebet på Tønderbasen, blev deres rækkevidde presset til det yderste. Tre af flyene havde ikke brændstof nok til at nå tilbage til de britiske skibe og måtte nødlande i Danmark. Et gik ned på en mark i Guldager ved Esbjerg, et andet på Skallingen, mens det tredje landede ved Klegod på Holmsland Klit. Et fjerde fly løb tør for brændstof ude over havet, hvorefter piloten, løjtnant Walter Albert Yeulett, omkom. Han drev i land i Årgab og blev begravet på Haurvig Kirkegård.


Det er lykkedes Sea War Museum Jutland at finde og identificere en af motorerne fra et af de tre nødlandede fly, nemlig en 150 HK Bentley Rotary Engine med betegnelsen ”A.R.1-150, no. 239”, som i dag ejes af Nationalmuseet og udstilles på Danmarks Flymuseum i Stauning.


Efter nødlandingen i Danmark blev de britiske fly adskilt og bragt til Orlogsværftet i København, og motorerne blev genbrugt, da Orlogsværftet i 1920erne selv byggede et antal fly af typen Avro 504N på licens. Nationalmuseet og Danmarks flymuseum har med stor velvilje udlånt den historisk enestående motor til særudstillingen på Sea War Museum Jutland.
Motoren er en roterende stjernemotor, hvor krumtappen var fast monteret på flyet, mens hele motoren drejede rundt sammen med propellen. Den udstillede motor sad på den Sopwith Camel, der nødlandede på Skallingen og havde nr. 6823. Dette fly blev fløjet af løjtnant Norman Edmundson Williams.


Efter nødlandingen blev de tre britiske flyvere interneret i Danmark, og måske var de i virkeligheden de heldigste. I juli 1918 var det endnu ikke muligt at lande på et hangarskib. Flyene kunne kun starte fra skibet, og efter endt togt måtte piloterne sætte deres fly ned på vandet og håbe på at blive reddet. Foruden den historiske motor udstiller Sea War Museum også en model af en Sopwith Camel 2F.1 udført af modelbygger Bjørn Barfoed, Struer, mens selve historien fortælles på plancher med billeder af de nødlandede fly. Senere på året udgiver museet en bog om luftangrebene, skrevet af Knud Jakobsen.

Kontakt

Landskontoret: 

Trondhjemsgade 5 kld. 
2100 København Ø 

Telefon: 33 15 28 86 
Telefontid: Mandag og fredag kl. 10-14

E-mail: landskontoret@marineforeningen.dk